Zo schrijf jij de leukste kerstgedichten voor jouw kerstkaart

Sta jij voor de uitdaging om kerstgedichten te schrijven? Bijvoorbeeld omdat je een persoonlijke boodschap bij een cadeau wilt geven, of omdat je graag kerstgedichten schrijft voor de kerstkaarten die je gaat versturen? Met onze tips zet je in een handomdraai de leukste gedichten in elkaar.

Kerstgedichten voor je kerstkaart

Ben je goed in rijmen? Dan vind je het een leuke uitdaging om voor iedereen een persoonlijk kerstgedicht op je kerstkaart te schrijven. Bijvoorbeeld om de ander veel gezondheid en geluk toe te wensen voor het komende jaar, of omdat je hoopt dat je vriend leeft als een koning in zijn nieuwe woning. Ben je niet zo’n dichter, maar wil je toch iets persoonlijks doen? Schrijf dan een kerstgedicht dat voor iedereen toepasselijk is, waarbij je de ruimte laat voor twee persoonlijke rijmzinnen. Zo schrijf je veel sneller alle kerstgedichten voor jouw familie en vrienden.

Hoelang moeten kerstgedichten zijn?

Er zijn geen regels voor de lengte van een kerstgedicht. Zoek je een leuke spreuk voor het design van de kerstkaart, houd het dan op een kort gedicht van maximaal 4 regels. Schrijf je het aan de binnenkant van een dubbelzijdige kerstkaart, dan heb je veel meer ruimte voor je boodschap. Heb je net te weinig ruimte voor jouw kerstgedicht? Soms helpt het om het gedicht uit te typen. Na het printen plak je de tekst eenvoudig in de kerstkaart. Kleinere lettertypes zijn beter leesbaar dan een heel kleine handgeschreven tekst met gepriegel in de kantlijn.

Hulp bij het rijmen

Je kan op internet veel hulp vinden bij het rijmen voor jouw gedicht, zoals:

• Kant-en-klare kerstgedichten
• Rijmwoordenboek
• Synoniemen
• Songteksten

Kant-en-klare kerstgedichten

Op internet vind je veel kant-en-klare kerstgedichten voor je kerstkaart. Bijvoorbeeld over thema’s zoals familie, vrede, geloof, sneeuw, winter en nieuw jaar. Kies een gedicht dat jou aanspreekt voor de basis van je gedicht. Nu kan je zelf nog enkele regels toevoegen om het persoonlijker te maken.

Rijmwoordenboek

Online vind je verschillende rijmwoordenboeken. Typ een woord in en kijk wat hier allemaal op rijmt. Zo kies je gemakkelijker het woord voor de volgende zin.

Synoniemen

Kan je echt geen rijmwoord vinden? Voor sommige woorden zijn geen rijmwoorden, zoals zilver, twaalf, turbo en wereld. Vaak kan je dan een ander woord hiervoor in de plaats zoeken, bijvoorbeeld op synoniemen.net. Kom je er dan nog niet uit? Maak dan de zin op je kerstkaart iets anders, bijvoorbeeld:

Mama is trots op jou, je bent al twaalf
Mama is trots op jou, je bent al twaalf jaar
Je maakt mooie vlechtjes in je lange blonde haar

Ik wens jou alle goeds van de wereld
Ik wens jou het mooiste van de aarde
Jij houdt iedereen in zijn waarde

Songteksten als inspiratie voor kerstgedichten

Welke kerstliedjes spreken jou aan? Je vindt de songteksten online. Zo quote je gemakkelijk de mooiste lyrics op je kerstkaart uit jouw favoriete muziek.

Kerstgedichten uit het hart

Kom je er echt niet uit met het rijmen? Dat geeft helemaal niets. Zelfs de beste dichters hoeven niet altijd te rijmen om hun boodschap over te brengen. Het gaat erom dat jouw kerstkaart uit het hart komt. Daarmee maak je de ander het gelukkigst.

Kerstkaarten maken: de do’s en de don’ts

Vind je het aanbod van de voorgedrukte kerstkaarten van dit jaar maar niets? Of is je eigen kerstkaarten maken een jaarlijkse traditie? Maak er in ieder geval een creatief feestje van om zo jouw vrienden en familie een geweldig kerstfeest te wensen. Wij geven je wat do’s en don’ts, zodat jij ondertussen gauw op zoek kan gaan naar de leukste ideeën en kunt starten met het maken van je eigen creaties.

Plezier

Kerstkaarten maken hoort een feestje te zijn. Gezellig aan tafel de leukste kerstkaarten maken en daarna een lach op het gezicht van de ontvanger toveren is toch wel het resultaat waar je naar streeft. Maar is iets te moeilijk of onhaalbaar? Zie jij het bijvoorbeeld helemaal niet zitten om met een lijmpistool aan de slag te gaan? Of zoek je al veel te lang naar bepaalde materialen? Laat dat idee dan voor wat het is maak andere kerstkaarten. Op het internet en in tijdschriften is genoeg inspiratie te vinden. Zo blijf jij met plezier je eigen kerstkaarten maken.

Kijk uit met materialen

Glitters, geurtjes, kraaltjes stickers…er zijn genoeg materialen waarmee je een kerstkaart kunt maken. Maar wees wel bewust van de nadelen die sommige materialen met zich mee kunnen brengen en ga desnoods op zoek naar een alternatief. Glitters kunnen niet alleen bij jou, maar ook bij de ontvanger een enorme troep geven. In dit geval is je kerstkaart versieren met een glitternagellak een goed alternatief. Kijk uit ook met geuren sprayen op de kerstkaart. Dit kan een allergische reactie geven bij de ontvanger.

Bescherm je kerstkaart

Niet alleen tijdens kerstkaarten maken, maar ook bij het versturen is het verstandig om rekening te houden met het materiaal. Heb je kraaltjes gebruikt of andere harde materialen die de envelop kunnen beschadigen? Verstuur dan je kerstkaart binnenstebuiten, zo blijft de envelop heel.

Hou het persoonlijk

Als je een groot aantal kerstkaarten gaat maken, kan je soms het overzicht een beetje kwijtraken. Probeer toch de aandacht bij elke kerstkaart te houden, zodat de persoonlijke touch niet verloren gaat. Het zou zonde zijn als de ontvanger een kerstkaart krijgt met een verkeerde naam. Of een zelfgemaakte kaart met stripfiguren, terwijl diegene hier een hekel aan heeft.

Frankeer voldoende

Misschien nog overbodig om te vermelden, maar vergeet niet kerstkaart voldoende te frankeren. Als je een zwaardere kaart hebt gemaakt, of je stuurt nog een klein cadeautje mee, laat dan voor de zekerheid je post afwegen bij een postpunt. Zo weet je zeker dat je eigen creatie aankomt en de ontvanger niet met de portokosten komt te zitten.

Online

Ga je liever niet aan de slag met lijm, glitters en papier, maar maak je liever je eigen kaarten op de computer? Dan is het ook nog mogelijk om bij ons je kerstkaart te ontwerpen en te versturen. In een paar minuten kies jij het gewenste ontwerp en pas je deze aan met bijvoorbeeld een foto en een persoonlijk boodschap. Met een paar muisklikken rond jij je eigen creatie af en kies je de gewenste verzenddatum.

Inspiratie voor de mooiste kerstkaarten

Om maar gelijk even met slechte poëzie te beginnen; tijdens de decembermaand is de keuze tussen alle kerstkaarten reuze. Je zult zelf vast al wel eens of meerdere keren dezelfde voorgedrukte kerstkaart hebben ontvangen. Dit doet natuurlijk geen afbreuk aan het gebaar en de persoonlijke boodschap in de kaart zelf, maar de glans als originele binnenkomer ben je al verloren. Zorg dat jouw kerstkaart uniek is en boven de rest uitspringt. Hoe? Wij geven je tips en inspiratie voor de mooiste kerstkaarten.

Digitale inspiratie

Kan je goed de weg vinden in de jungle die internet heet? Struin dan het wereldwijde web af voor de leukste voorbeelden en inspiratie voor jouw kerstkaarten. Heeft je online zoektocht nog niets opgeleverd? Kijk dan ook op online forums en platforms zoals Pinterest en YouTube. Bij de laatste optie wordt vaak ook nog eens stap voor stap uitgelegd hoe je deze kerstkaarten maakt.

Creatief met oude tijdschriften

Ben je geen digitale virtuoos? Kijk dan of je nog oude tijdschriften in huis kunt vinden waar je mee aan de slag kunt gaan. Knip bijvoorbeeld letters uit om zo jouw kerstgroet of juist één woord op de kerstkaarten te plakken. Wil je graag een creatie met alleen tekst? Ga dan op zoek naar een quote, of verzin zelf een mooie kerstboodschap. Of speur naar afbeeldingen die een mooie collage kunnen vormen in de kerstsfeer. Het is ook mogelijk om van de pagina’s zelf figuren te maken voor jouw kerstkaart. Denk hierbij aan het oprollen van bladzijden in verschillende maten. Plak het geheel vervolgens onder elkaar tot een kerstboom.

Kleurkoning(in)

Zelf kerstkaarten maken betekent ook dat je zelf de regie hebt over het kleurgebruik. Hiermee laat je ook gelijk een stukje van je karakter zien. Ben je extravert en kies je voor knallende kleuren en veel glitters, of ben je meer ingetogen en vind je een rode lijn in de hoeken van je kerstkaart voldoende? Dit jaar zijn variaties op de typische kerstkleuren erg geliefd, zoals mintgroen en bordeauxrood. Daarnaast tref je ook de kleur oranje vaak aan in de schappen. Dan weet jij alvast welke kleur vellen jij het beste kunt halen of welke cartridge van jouw printer in ieder geval voldoende aangevuld moet zijn.

Minder is meer voor je kerstkaarten

Een kerstkaart hoeft niet altijd helemaal vol te staan met allerlei toeters en bellen. Minimaliseren in huis was afgelopen jaar al een grote hype. Sluit ook je kerstkaarten aan op dit populaire verschijnsel en voorzie je kerstkaarten van slechts maximaal één tot drie elementen. Denk hierbij aan twee kleuren en één woord, zoals ‘geluk’ of ‘feest’. De rest kun je op de achterkant van de kerst aanvullen in je persoonlijke boodschap. Of laat je kaart wit en gebruik een kleine afbeelding van een kerstengel of sneeuwpop.

Kerstkaarten zonder papier

Omdat het een kerstkaart heet, wil niet per se zeggen dat je ook verplicht bent om je kerstgroet te versturen via een kaart. Hou je wel van een creatieve uitdaging? Vermijd dit jaar dan . Haak kerstsokken, voorzie een weckpot van de setting van een winter wonderland, of verstuur kerstballen en kerstboompjes met jouw persoonlijke tekst. Zo verstuur je niet alleen een originele kerstkaart, maar geef je de ontvanger een klein cadeautje per post.

Welk soort kerstkaarten zijn er?

De kerst komt langzamerhand dichterbij. Heb je al zin om kerstkaarten uit te zoeken voor je familie, vrienden of zakelijke relaties? Wij maken je graag wegwijs in het soort kerstkaarten in de zeer uitgebreide collectie. Zo vind je voor iedereen een unieke kerstkaart die helemaal bij jou en de ontvanger past.

Welk soort kerstkaart wil je versturen?

Je hebt keus uit diverse soorten kerstkaarten. Denk bijvoorbeeld aan een unieke fotokaart, een klassieke kerstkaart in een envelop of kerstkaarten waarmee je een goed doel steunt. Daarnaast hebben we speciale kerstkaarten om jouw familie, vrienden of collega’s uit te nodigen voor een kerstdiner of bijzonder feest. En sta je uitgebreid in de keuken voor het kerstdiner? Dan zijn je persoonlijke menukaarten de perfecte finishing touch voor jouw diner.

Kerstkaarten met een thema

Er zijn ontzettend veel thema’s voor kerstkaarten. Daardoor kan je iedereen een andere kaart sturen, of je kiest algemene kerstkaarten die je gelijk aan veel mensen tegelijk kunt sturen. Maar welke kaart kies je? Klassieke kerstkaarten zoals een winters landschap, een elegante kerstster of een close-up van een kerstbal zijn altijd een veilige en elegante keus. Ook moderne kaarten doen het goed: de eenvoudige maar krachtige illustraties en teksten zijn leuk om te sturen en ontvangen.

Ken je iemand beter? Dan is het leuk om een persoonlijk thema te kiezen. Stuur bijvoorbeeld eens een kaart met een engel of religieuze afbeelding naar een kennis binnen je kerkgenootschap, of kies een grappige illustratie om je neefjes en nichtjes aan het lachen te maken. Zo maak je van iedere kerstkaart een feest van herkenning.

Persoonlijke fotokaarten voor de kerstdagen

Ondanks de enorme keus uit kerstkaarten, kan het natuurlijk altijd voorkomen dat je precies hetzelfde kaartje stuurt als iemand anders. Met een persoonlijke fotokaart overkomt jou dat nooit meer. Zoek in je collectie naar leuke kerstherinneringen van voorgaande jaren of maak samen met jouw familie of vrienden een nieuwe kerstfoto. Heb je huisdieren? Voeg eenvoudig een kerstmuts toe in de foto-editor. Zo maak je iedere foto gemakkelijk in kerstsfeer. Voeg ten slotte nog een korte tekst toe aan de voorkant van je kaart of kies uit één van de leuke kaders om je kaart helemaal af te maken. Zo heb je een unieke en zeer persoonlijke kaart voor iedereen die je dierbaar is.

Kerstkaarten voor het goede doel

Kerst is ook een mooi moment om een goed doel te steunen. Diverse goede doelen bieden kerstkaarten aan voor een iets hoger tarief. De winst gaat daardoor direct naar het goede doel. Je hebt keus uit diverse ontwerpen als je een goed doel wilt steunen. Zo heeft Cliniclowns heel leuke kaarten, waarbij je alleen aan de binnenkant ziet dat je met deze kaart de stichting steunt. Zo wens je niet alleen de ontvanger heel fijne feestdagen, maar maak je met jouw donatie nog meer mensen gelukkig.

Menukaarten en uitnodigingen

Geef je tijdens de kerstdagen een intiem etentje voor familie of pak je flink uit met een kerstdiner? Verras je gasten dan eens met een uitnodiging voor je kerstdiner of feestje. Je hebt keus uit diverse designs waarmee je je gasten al direct in de stemming brengt om de dagen op of rond kerst met jou door te brengen. Maak je een kerstdiner? Je kunt kerstkaartjes eenvoudig omtoveren tot een feestelijke menukaart. Terwijl je normaal de binnenkant van de kaart gebruikt om hier een persoonlijke boodschap te schrijven, gebruik je deze ruimte nu om je menu te plaatsen. Hiermee heb je de perfecte finishing touch voor jouw etentje.

Welke kerstkaarten ga jij versturen?

Tips foto kerstkaarten

Hoe maak je de perfecte foto kerstkaart?

Kaarten maken tips

Kerstkaarten zelf ontwerpen is hip. En steeds vaker worden kerstkaarten verstuurd waarop de verzenders hun eigen foto’s laten afdrukken. Een leuke en vooral unieke kerst kaart, waarmee je familie en vrienden kunt verrassen. Maar hoe werkt dat precies en vooral hoe maak én kies je de perfecte kaart?

Wat zijn foto kerstkaarten?

Foto kerst kaarten zijn kerstkaarten waarbij je eigen fotomateriaal gebruikt, in tegenstelling tot kerst kaarten die al een standaardafbeeldingen hebben.  Vooral de originaliteit en het unieke aspect maken foto kerst kaartjes populair en geliefd. Heb je eenmaal een eigen kaart ontworpen, wil je niet meer anders.

Je kunt je foto kerstkaarten laten maken bij professionele drukkerijen, maar je kunt ze ook zelf bij online kaartenwinkels maken. Vooral de laatste optie is populair vanwege de lage kosten en het gemak waarmee je zelf je eigen foto’s kunt uploaden en kan omvormen in een echte kaart.

Maar natuurlijk valt en staat een mooie fotokaart bij een goede foto! Daarom hieronder 3 tips voor je eigen kerstkaartje met foto:

1) Kies voor een rustige achtergrond

Of het nu gaat om een groepsfoto, een foto van een bezienswaardigheid of een foto van je nieuwe huisdier, zorg voor een rustige achtergrond waar verder niet veel op gebeurt. Een voorbij rijdende auto of een verkeersbord zorgt voor een rommelige foto en kaart, waarbij de aandacht straks wordt getrokken door iets anders als dat je voor ogen had.

2) Maak veel foto’s met verschillende nuances

De tijd van filmrolletjes ligt al een tijdje achter ons. Inmiddels heeft bijna 99% een digitale camera met geheugenkaart. Geen enkel beletsel dus om veel foto’s te maken. Kies bijvoorbeeld voor zowel een staande als liggende foto. Bij de (nog) blanco fotokaarten kun je immers ook kiezen uit staande, liggende en vierkante kaarten. Gebruik de verschillende inzoomstanden voor foto’s uit verschillende standpunten. De flitsfunctie kun je wel of niet gebruiken. Schaduwen die overdag ontstaan door een felle zon, worden dan toch weer licht dankzij de flits. Door meerdere en verschillende soorten foto’s te maken heb je meer opties en kun je straks je keuze laten vallen op de foto die het mooist op de kaart uitkomt.

3) Zorg voor een foto van hoge kwaliteit

Een selfie of een foto met je telefoon kan hartstikke leuk zijn, maar qua kwaliteit ligt dit toch een stuk lager als  een foto die met een fotocamera is gemaakt. Stuur je een iets formelere kaart zoals een uitnodiging, dan kan je dus het best een foto gebruiken die met een fotocamera is gemaakt.  De kwaliteit en de kleuren komen dan mooier uit wanneer de foto wordt afgedrukt op de kaart.

Voor meer tips kun je ook kijken op kerstkaarten.net

3 prachtige kerstgedichten

Ben je op zoek naar een mooie tekst voor op je kerstkaart?

Jouw Kerstkaarten heeft voor jou drie prachtige kerstgedichten geselecteerd.

Ze zijn afkomstig van de website van kaartje2go. Hier kun je gratis kerstgedichten vandaan halen.

KERST

K staat voor kinderen, die worden blij van kerst
E staat voor eten, dat is met kerst speciaal
R staat voor rijkdom, want dat is het feest voor ons
S staat voor samen, want we vieren ‘t met elkaar
T staat voor een mooie toekomst, die gaan we tegemoet

Een kaartje sturen met kerst

Een kaartje sturen met kerst, dat is een lieve groet.
Aan menig mens geeft dat een beetje moed.

Je hangt hem op of zet hem neer,
er heeft iemand aan je gedacht.
Ik hoop dat jij hier ook aan denkt,
dit kaartje geeft je kracht.

Een witte kerst

Een witte kerst dat is zo fijn,
vol ademwolkjes en een sneeuwfestijn.
Wat vrieskou,
en de handen in de mouw.

Met regen, slijk en zonder ijs is het nog te vroeg,
nee, ik vind dat niet genoeg!
Maar ieder legt zich erbij neer,
en doet de lichtjes aan.
Kerstliedjes op de radio,
zo zal het gaan.

Het is de gedachte, het gevoel,
van gezelligheid om ons heen.
Je weet best wel wat ik bedoel,
zalig kerstfeest iedereen!

Kerstkaart met knipkunst hert

Wil je dit jaar voor een klassieke kerstkaart gaan? Verstuur dan eens deze kerstkaart met een knipkunst hert. Kaartje2go heeft deze kaart al een tijdje in het assortiment en het is absoluut een gezellige feestkaart.

Feestelijke kerstkaart
Deze kaart doet dan ook al jaren trouw zijn dienst als mooie, feestelijke kerstkaart. Op de voorkant zie je een zogenaamd knipkunst hert. Dit is leuk, omdat je op deze manier kerstkaarten online maken combineert met het gevoel van het kerstkaarten maken van weleer, bijvoorbeeld door te scrappen.

Nu jij!
Als je de kerstkaart zelf wilt maken, kun je gemakkelijk en snel op deze link klikken. Je komt dan terecht in het zogenaamde “maak”-scherm. Hier kun je zelf bepalen hoe je kaartje er verder uit te zien komt en wanneer deze verzonden wordt naar wie. Maak er wat moois van!

Zakelijke kerstkaart met wereldbol

Kerstmis is een globaal feest, wat betekent dat het door volkeren over de hele wereld wordt gevierd. Kaartje2go heeft daarom de meest globale kerstkaart ooit in het assortiment zitten.

Paarse wereldbol
Op de voorkant zie je een grote, paarse wereldbol en daarboven zie je allemaal gelukswensen in Nederlands en Engels. Een paar voorbeelden: “a good year”, “xmas wish” en “toekomst”. Hartverwarmende teksten voor tegen het einde van het jaar, nietwaar?

Zelf maken
Je kunt deze kaart bovendien zelf gemakkelijk maken. Klik op de link en je komt direct terecht in het beginscherm. Bepaal zelf de grootte van je kaart, de opmaak en naar wie je je kaartje stuurt. Met een kerstkaart van kaartje2go kan deze kerst niet meer stuk!

Tips voor je kerstkaarten

Op zoek naar handige tips voor op je kerstkaarten? Kaartje2go heeft een heleboel handige tips voor je. Ze staan allemaal op onze website onder deze link. Hieronder lichten we er een paar uit.

Op tijd bestellen
De eerste tip is “bestel je kerstkaarten op tijd”. Dat is erg belangrijk, want zo weet je zeker dat ze niet te laat zullen aankomen. Niemand houdt immers van kerstkaarten die pas aankomen als de kerstboom de deur uit is. Dit schrijven we er verder over:

“TNT Post heeft het heel druk tijdens de kerstperiode. De bezorging kan daardoor wat langer duren dan normaal. Sommige klanten van Kaartje2go bestellen hun kerstkaarten al eind november, begin december. Bestel je kerstkaarten dus op tijd en kies bij voorkeur een bezorgdatum voor 15 december.”

Maak zoveel mogelijk foto’s
Je kunt daarnaast proberen om zoveel mogelijk foto’s te maken voor je een kaartje afmaakt. Bedenk hierbij dat het gratis is om met een digitale camera foto’s te maken, dus klik lekker wat weg tot je het perfecte kiekje hebt voor op je kaartje. Dit schrijven er er verder over:

“Een foto maken met een digitale camera kost niets, dus maak gerust lekker veel verschillende foto’s. Kies daarna op je gemak de foto die je het mooist vindt. En gebruik die om je eigen kerstkaarten te maken.”

Meer lezen? Kijk hier voor alle tips!

3 speciale kerstteksten

Op een mooie kerstkaart hoort een speciale tekst. Via de website van kaartje2go vind je niet alleen de mooiste kerstkaarten, maar ook nog eens de meest bijzondere teksten voor op die kaartjes. Hieronder hebben we een selectie van 3 prachtige kerstteksten voor je geplaatst.

Jouw creatieve kerstkaarten
Je kunt deze teksten allemaal gebruiken voor op je eigen kerstkaarten. Bekijk ons assortiment kerstkaarten voor originele kaartjes met een creatieve twist. Op zoek naar meer leuke teksten? Bekijk dan deze pagina eens. Hierop vind je al onze leuke kerstteksten!

Kerstmis
het feest
van vergeven
Een nieuwe start
om verder te leven
Het voelt fijn
maar wees eerlijk
zo zou het toch
elke dag moeten zijn

De hemel is bezaaid met gouden sterren,
die blinken in het schijnsel van de maan.
Maar het allermooiste van die vele lichtjes
zie ik nog altijd in jouw ogen staan

Eén dag in de wolken geeft je een zalig gevoel.
Zo wensen wij jullie 365 zalige dagen toe.
Vrolijk kerstfeest en gelukkig nieuwjaar

jouw-kerstkaarten.nl is een initiatief van:

Kaartje2Go
Verschillende voorbeelden van kerstkaarten! Maak nu ook zelf je kerstkaart online!
Je eigen kerstkaart nu al vanaf € 0,99!